Weer twee nieuwe muurgedichten in Archipelbuurt

Afgelopen vrijdag 5 juli presenteerde de Stichting ArchipelpoëZie twee nieuwe muurgedichten. Op de hoek van de Bankastraat en de Laan Copes van Cattenburch verscheen het vrolijke gedicht This Is Just To Say van de Amerikaanse dichter William Carlos Williams. Honderd meter verder, op de zijmuur van Burgemeester Patijnlaan 1928, prijkt voortaan het ingetogen Zomer XVIII van K.L. Poll.

De Stichting ArchipelpoëZie wil de Archipelbuurt en daarmee Den Haag verfraaien door op blinde muren poëzie te tonen. Gedichten van Rutger Kopland en Hans Andreus verschenen al eerder aan de beide uiteinden van de Surinamestraat.

Elk muurgedicht wordt uitgevoerd in een ander lettertype van een bekend Nederlands typograaf. De vier nu gerealiseerde gedichtenmuren tonen letters van Gerrit Noordzij (de Ruse), Gerard Daniëls (DTL Caspari), Lucas de Groot (TheMix) en Studio Underware (Dolly). Zo ontstaat naarmate het project vordert een niet alleen bloemlezing van (en wandelroute langs) inspirerende poëzie, maar ook van vooraanstaand letterontwerp.

De onthulling van de twee nieuwe muurgedichten begon bij het gedicht van Williams, op de muur van Hotel Mozaic. Gudrun Will, Canadees schrijver en vertaler, gaf een korte toelichting op de dichter en het gedicht. Corina Waaijer, met Bart Dura eigenaar van het hotel, trok vervolgens met haar dochter op de arm de feestelijke rode strik los waarmee het gedicht was omwikkeld.

IMG_3771      IMG_3776

IMG_3779

Vervolgens wandelden alle aanwezigen de 100 meter naar de muur met het gedicht van Poll. Ruth van Rossum, voorzitter van de stichting, liet zien hoe het aanbrengen van de muurgedichten in z’n werk gaat. Jacques Buiteman van notariskantoor Codex Legal, huurder van het pand, vertelde hoe hij tot de keuze voor juist dit gedicht was gekomen. En Aldien Poll, de oudste dochter van de dichter, sprak bevlogen over de maatschappijvisie en levenshouding van haar vader, en over zijn relatie met de natuur. Aldien en Jacques trokken ook hier een rode strik los, met waarderend applaus van de vele gasten.

IMG_3791  IMG_3793

Op de grote verscholen binnenplaats achter Burgemeester Patijnlaan 1928 vierden betrokkenen, genodigden, buren en passanten met elkaar de twee nieuwe gedichten. Het zonnige weer en de verfrissingen en versnaperingen van Gransjean droegen bij aan de ontspannen en enthousiaste sfeer. Zo werd het, precies zoals de stichting met de onthullingen beoogt, een echt buurtfeest, waar bekenden en onbekenden met elkaar in contact komen.

IMG_3797  IMG_3798

In september onthult de stichting haar vijfde muurgedicht. Het zal verschijnen op het Javalaantje, dat mooie verstopte hofje achter de Frederikstraat en Mallemolen.

Geplaatst in Muurberichten.