Onthulling 16e muurgedicht stichting ArchipelpoëZie

(verslag: Walter van Teeffelen)

Afgelopen zaterdag vond de onthulling van het 16emuurgedicht van de stichtingArchipelpoëZieplaats. De nieuwste locatie bevindt zich op de hoek van de Delistraat en de Koninginnegracht. Een pand van drie verdiepingen.

Bijna de hele gevel heeft ingemetselde wit geschilderde ramen. Genoeg ruimte voor diverse gedichten, maar in overleg met de gemeente was ervoor gekozen om op één van de blinde ramen een gedicht aan te brengen. De straat was al heel tevreden met dit exemplaar.

HTM trammetje

Het witte vlak op de begane grond helemaal rechts was afgeplakt met grijsbruin papier. Daaronder bevond zich het 16emuurgedicht. Toen ik aankwam bevond zich daar al een behoorlijke menigte mensen, in spannende afwachting van wat zou gaan gebeuren. Schuin over de straat hingen linten gekleurde vlaggetjes. Een zandkunstenaar, Jaap Tichler, was bezig aan definishing touchvan een zandsculptuur met een klassieke HTM tram van voor de oorlog.

Er stopte vervolgens een echte vooroorlogse HTM tram. Daaruit kwamen vele kinderen met hun knuffels, samen met twee muzikanten, duo Katakat, die zich al spelend naar de muur begaven. De tram had een hele tocht door de stad gemaakt, en de jonge gasten voor de onthulling waren op verschillende plekken ingestapt. Onderweg was er muziek, Katakat had zelfs een tramlied gecomponeerd.

Marco, samen met Mohana bewoner van het muurgedichtenpand, vertelde hoe een en ander tot stand gekomen was. Ze hadden flink gezocht naar een geschikt gedicht en een passende ontwerper. Het moest deze keer een gedicht speciaal voor kinderen zijn. Ze waren uitgekomen bij de kinderboekenschrijfster Lizette de Koning – auteur van de serie Job en Keetje– en ontwerpster Anne Ligtenberg. Ligtenberg had een speciaal ontwerp gemaakt dat ook geschikt was voor mensen met dyslexie.

Recordtijd

Het gedicht was tot stand gebracht in een recordtijd van drie maanden. Ruth van Rossum, voorzitter van de stichting ArchipelpoëZie, vertelde dat Mohana en Marco aanwezig waren bij de onthulling van het vorige muurgedicht, in de Batjanstraat. Daar gaven ze aan dat ze in hun straat, op hun huis ook een muurgedicht wilden. Er ontstond een enthousiast samenspel met veel creativiteit en daadkracht, dat ertoe leidde dat het gedicht nu onthuld kon worden.

Ook het aanbrengen van het gedicht ging in een recordtijd. Herman en Daan Fool (van Studio Güthschmidt) schilderden dit keer het gedicht live op de muur, om belangstellenden te laten ervaren hoe zoiets in zijn werk gaat.  Ze hadden het in  twee uurtjes voor elkaar. Daan Fool vertelde later hoe ze dit deden, en uit zijn verhaal bleek wat een vakmanschap gecombineerd met moderne techniek er bij hun werk komt kijken.

Gedichtenwedstrijd

Er was  ook een gedichtenwedstrijd georganiseerd op de Da Costaschool en het Haags Montessori Lyceum. Bij de onthulling werden de winnaars bekend gemaakt. Zij mochten hun eigen gedicht voorlezen. Juliet won de eerste prijs met Mijn knuffeltje, Emma de tweede met Mijn knuffelen Anouk (en Mia die er niet bij kon zijn) de derde prijs met Knuffel. De dochter van Marco en Mohana had ter gelegenheid van de onthulling ook een gedicht geschreven, dat ze voorlas: Lieve warme vriend, over… haar knuffel.

Dyslexie

De vormgever, Anne Ligtenberg, vertelde dat ze dyslexie heeft. Samen met collega-ontwerper Mats Horbach had ze een boek gemaakt om mensen  te laten zien en ervaren hoe het is om dyslectisch te zijn. Bij haar ontwerp voor het muurgedicht had ze ervoor gezorgd dat het goed te lezen was voor dyslectici. ”Ik heb een open lettertype gekozen en de ruimte tussen de regels groot gemaakt. De letters heb ik met de hand geschreven, elke letter anders. Het lijkt alsof de letters een beetje aan het dansen zijn.”

Martine Schaap van uitgeverij Ploegsma, de uitgever van de serie Job en Keetjevan Lizette de Koning, ging de onthulling verrichten. Dat deed ze samen met de winnaars van de gedichtenwedstrijd. Ze vertelde hoe ze zelf van gedichten was gaan houden. “Op de basisschool moesten wij als kinderen gedichten voorlezen. Ik koos het gedicht over Juffrouw Scholten die van de warmte was gesmolten op de Dam. Ze was zelfs uitgelopen, als boter. Ik vond het knap dat het woordje ‘uitgelopen’ in twee betekenissen was gebruikt. Ze was uitgelopen, zoals mensen bij het paleis op de Dam uitlopen om de koningin of koning te zien. En daarnaast was ze door de warmte ook nog eens uitgelopen. In het gedicht dat ik ga onthullen zit ook een woord met twee betekenissen. En ook nog een werkwoord dat eigenlijk niet kan. Grappig!”

Ze liep met de kinderen naar het gedicht en samen scheurden ze het papier weg. Daar stond het gedicht van Lizette de Koning.

Het was een stralende middag, door de heerlijke nazomerzon én door alle feestelijkheid. Muzikantenduo Katakat speelde na de onthulling nog vele vrolijke liedjes, eerst in het Nederlands en vervolgens in het Engels, terwijl alle aanwezigen nog lang napraatten over de hele gebeurtenis.

Het gedicht

 

Lijn 9


ik stapte uit

Konijn reed door

vergeten

in de tram

hij mist zijn linkeroor

en ik mis hem

 

 

Voor meer informatie over het Dyslexie boek van Anne Ligtenberg en Mats Horbach:

http://www.anneligtenberg.nl/dyslexie.html

Geplaatst in Muurberichten.