Laat u kussen door het nieuwe raamgedicht op Nassauplein 31

Tekst

(Tekst: Jan Hein Schouw)

Het raamgedicht: een nieuwe loot aan de stam van Stichting ArchipelpoëZie. Voor particulieren met een niet te klein raamvlak (minimaal 1 meter breed) op de begane grond. De kosten zijn te overzien, want ArchipelpoëZie neemt de helft voor haar rekening.

Een half jaar geleden zoeken de enthousiaste bewoners van Nassauplein 31 ons op. Dan weten we nog niet dat dit eerste raamgedicht pas een half jaar later zonder veel publiciteit het levenslicht zal zien. Corona is natuurlijk de grote boosdoener. Maar ook zijn de eigenaren niet per se gecharmeerd van een groot opgetuigde onthulling als de eindstreep gehaald is.

Om de poëzie zelf is het hen te doen. Hun eerste mail van 21 februari is kort en bondig: wij zouden graag een raamgedicht hebben. We hebben 3 ramen in de aanbieding. Bij onze kennismaking en verkenning verloochent hun achtergrond zich niet, er is een voorkeur voor een gedicht in de Duitse taal. Wij geven aan tot nu alleen gedichten in het Nederlands en Engels te hebben geplaatst. Duits zou een primeur zijn.

Er worden ons al interessante Duitse gedichten aangereikt. Uit onze eigen longlist kijken wij naar mogelijkheden in het Nederlands. In ons intern overleg maken wij de afweging en kiezen uiteindelijk voor Nederlands. Er is begrip bij de eigenaren voor onze overwegingen en keuze. Duidelijk wordt dat bij het zoeken naar een geschikt raamgedicht de familie intensief meekijkt en -denkt. Leuk. Dichters en gedichten passeren de revue. Gezamenlijk doorlopen we zo, in de lockdown, een wederzijds zorgvuldig keuzeproces.

En dan is daar op 5 mei het verlossende woord: of Gerrit Komrij met Twee Koningskinderen, uit onze longlist, nog als gedicht beschikbaar is? Ja, dat is het, wij zijn blij met een besluit en vinden het een goede keuze. De laatste regel van het gedicht (‘en kuste jij mij, dwars door het gordijn’) past wonderwel voor een raamgedicht.

Het betekent nu werk aan de winkel voor Wilmar Grossouw, onze vaste grafisch ontwerper. Hij kiest voor dit raam het lettertype DTL (Dutch Type Library) Documenta van letterontwerper Frank E. Blokland. Firma Güthschmidt, als altijd goed voor de uitvoering, doet een proef met zwarte en witte letters, zowel binnen als buiten aangebracht. De eigenaren kiezen voor zwarte letters aan de binnenzijde. Bij verschillende weersomstandigheden en posities van gordijn (open/ dicht) en markies (op/ neer) levert dit hier het beste resultaat.

Als altijd wordt de uitgever van de dichter benaderd in verband met de mogelijke vergoeding voor plaatsing. Die kosten proberen wij, als armlastige stichting, ook hier bescheiden te houden.

Op 2 oktober staat er een uiterst beperkt gezelschap op de stoep voor Nassauplein 31. Coen Fool (Güthschmidt) brengt zorgvuldig aan de binnenzijde van het raam de folie aan. Nu gebeurt, wat wij altijd gewild hebben, het publiek laten zien hoe een gedicht op een muur of raam wordt aangebracht.

Met woorden van dank worden over en weer bossen bloemen overhandigd. We zijn blij met het goede proces en met het prachtige resultaat. Het gedicht kan nu zijn werk gaan doen in het publieke domein.

Twee Koningskinderen van Gerrit Komrij toont zich graag aan u, op het Nassauplein 31.

Geplaatst in Muurberichten.